Füred másként - Korabeli fürdőélet

2014.11.27/Hamiskártyások, örömlányok, kerítők, politikusok, írók és szerencselovagok - mind egy helyen, a tizenkilencedik századi Balatonfüreden. Szakítás az idealizált múlttal, a város korabeli jellegzetes figurái, fürdőélet pátosz nélkül. Reformkori bulvár a városról. Új könyv Füredről.

 

Balatonfüred XIX. századi múltjáról egy kilúgozott, idealizált kép él bennünk, a nagy hazafiak, híres írók, költők találkozó helyeként, kifinomult fürdővárosként illik emlegetni, ahol a Balaton-parton sétálgatva sok-sok magasztos dolog történt.

A megszépített történelem helyett most itt egy olvasmányos könyv, Katona Csaba történész kötete, tele korabeli füredi történetekkel, hús-vér figurákkal, akik megmutatják milyen sűrű hely is volt Füred. A romantikus pátosszal emlegetett reformkort bizony átszőtte az élvetegség, az ilyen-olyan örömök hajszolása, és a fürdővárosban a tisztességben megőszült polgárok mellett feltűntek az ügyeskedők, a szerencsevadászok, és alvilági figurák is. Balatonfüred XIX. századi történelme nem csak az Anna-bál, Kossuth Lajos, Széchenyi István vagy Deák Ferenc füredi időzése, Jókai, Blaha Lujza és a többiek.
Stílusosan a könyv címe is bizonyos Román József és Prodanovits Dániel afférjára utal, történt ugyanis, hogy a kétes ügyletek sorozatába keveredő Román urat a „balatonfüredi fürdőn sokak szeme láttára ágyékon rúgta” Prodanovits a profi hamiskártyás, aki vallomásában nevezte magát professionatus spielernek.

Érdemes megjegyezni, hogy korántsem egy kiragadott, ritka esettel van dolgunk, hiszen a nyári Füreden előszeretettel fordultak meg a szerencselovagok, a fürdőhely zaja, vidámsága vonzotta az éjszaka kalandorait, sőt a megszokott környezetükből kiszakadt tisztes polgárok is gyakran vetették el a sulykot nők és italozás terén.

Fotógaléria, katt a kis képre.

Professionatus spielerek

- Nem a nagy nevekre, kiemelkedő személyiségekre koncentráltam a könyvben, egyrészt őket sokan kutatták már, másrészt a valóságos korra voltam kíváncsi, arra, milyen volt a hétköznapi környezet, milyen volt a fürdővárosi élet. Egy szűk térben a legkülönbözőbb társadalmi rétegek találkoztak itt nyaranta, rendkívüli mintavétel ez, az ő történetük kiválóan tükrözi az akkori viszonyokat. Itt bizony zajlott az élet, nem különböztették meg egymástól a vendégeket, a pénzéért mindenki megkapta, amit elvárt. A szélhámos, a magát báróként kiadó körözött csaló, a politikus és így tovább. A valóság megismerése együtt jár a mítoszrombolással. A XIX. századi Füred kevésbé idilli, mint azt gondoljuk, bonyolult, eleven, nagyon is emberi, esendőségekkel és karakteres egyéniségekkel gazdagított sokszínű élet zajlott itt. Van, hogy a könyvben egy-egy konkrét eseményen vagy személyen keresztül lehet valamiféle általánosabb tanulságot levonni – fogalmazott a Vaszary Galériában rendezett jó hangulatú kötetbemutatón Katona Csaba, akivel Tóbiás Krisztián, a Tempevölgy folyóirat felelős szerkesztője beszélgetett.

Katona Csaba történész, a MTA BTK TTI munkatársának eddig folyóiratokban megjelent, balatonfüredi vonatkozású írásait, tanulmányait tartalmazza a Professionatus spielerek - Arcok és történetek Balatonfüred múltjából című kötet.

Az elmúlt tizenöt évben született írások a füredi fürdővendégeken, sajátos mikrotársadalmukon keresztül a magyarországi rendi és polgári társadalomra fókuszálnak, kétségkívül felszínre hozva az átalakulóban levő társadalmi rendszer mindennapi korlátait. A füredi fürdő ugyanis, túl a felszínes és idealizált elképzeléseken kiváló terepe a magyar művelődés- és társadalomtörténet vizsgálatának. A szerző magánlevelek, periratok, vallomások, végrendeletek, hivatalos okiratok alapján írta meg a szigorúan valósághű, ám olvasmányos és izgalmas füredi történeteket.

- Bizay báró például meghatározó figurája volt az 1860-as években a fürdőéletnek, olyannyira, hogy mai fogalmaink szerint még amolyan reklámarca is volt a fürdőnek. Ha ő megérkezett ide, akkor elkezdődött a szezon. Ám a peres iratokból kiderült, hogy a vidám, elegáns, behízelgő modorú, több idegen nyelven halandzsázni jól tudó férfi nem volt báró, körözték csalásért, hamis kártyázásért, lányok futtatásáért. Sok ilyen történet van. Füredre akkor is gyógyulni és szórakozni jártak a vendégek. Bálok, kávéházak, hajókázások, éjszakai szerenádok, mulatozás, ez volt Füreden, mindenki igyekezett jól érezni magát. Erről szól ma is a város, ami nagyszerű és emberi. A történetek végül is azt sugallják, hogy az élet szép, élni jó - fogalmazott Katona Csaba.

A Balatonfüred Városért Közalapítvány kiadásában megjelent kötet a Városi Könyvtárban illetve a Vaszary Könyvesboltban megvásárolható.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-11-29 18.30

A Bem Emlékkórus jótékonysági estje.

2017-12-09 17.00

A Magyar Táncművészeti Egyetem előadása.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
5℃
0 km/h
 
Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
füredi 2017.11.23/
Érdemes elolvasni a zsinagóga felújításáról szóló cikket. Az építész világosan elmondja mit miért tett. Jó hogy a mi, civil véleményünk mellett van egy szakmai ...
füredi-nek 2017.11.21/
Valószínűleg igaza van, csak az is bejön a képbe, hogy kinek mi a kis gond, s kinek mi a nagy. Azt hiszem, erre általános recept nem létezik. Abban egyetértek, ...
füredi 2017.11.21/
Egy fórumból kiindulni soha nem szabad, hiszen a véleménynyilvánítás sajátja, hogy döntő többségben a negatív észrevételek sarkallják az embert arra, hogy vélem...