Füredi panaszkönyv - Az elégedetlenkedés örök

2015.11.07/Volt egy könyv, amely az ivókút mellett állt kihelyezve négy éven át, bárki írhatott bele. Ez lett a füredi panaszkönyv, a korabeli elégedetlenségek, javaslatok kötete. A reformkori balatonfüredi fürdőélet egyik legérdekesebb, évtizedekig kallódó dokumentumát most újra kiadták.

- Fontos és unikális kiadványa ez Balatonfürednek. Egy összetett könyv, amely nemcsak az 1836-1840 között itt járt fürdővendégek véleményét tartalmazza, de a város történetét is bemutatja - méltatta a Hudi József gondozásában megjelenő Füredi panaszkönyv (Panaszok, javítások ’s szépítések javallatoknak jegyzőkönyve) című kötetet Katona Csaba történész, a könyv bemutatóján.

Túlságosan hangos zene, rossz ételek, bumfordi kiszolgálás, elkülönülő csoportok gőgje, kirívóan öltözködő vendégek - íme néhány korabeli panasz. "Kívánatos lenne fürdőhelyi adót bevezetni minden olyan vendég számára, aki három napnál többet tölt Füreden, minden héten egy forintot kellene fizetnie, mely összeget a javításokra a fürdő szépítésére lehetne felhasználni."
"Itt minden fölöttébb drága! Drágák az itt mulathatás sok egyéb eszközei és czéljai" - így egy másik bejegyzés.

Van, aki a táncterem leparkettázását követeli, van, aki a Horváth-ház szobáinak kulcsait cseréltetné le, van, aki a lehetetlen szolgálókra panaszkodik, többen a fürdő korszerűtlenségét ecsetelik, a külföldi vendégek pedig a Füreden tapasztalható túlzott patriotizmust róják fel.

Mintha mi sem változott volna az elmúlt kétszáz évben, hasonló panaszok, magabiztos kritikák és az állandó elégedetlenkedés.

Fotógaléria, katt a kis képre.

Panaszkönyv

A könyvet a fürdő üzemeltetői valóban azzal a szándékkal helyezték ki, hogy megismerjék a vendégek véleményét - ez mindenképpen figyelemre méltó cselekedet - vélekedett Katona Csaba, aki hangsúlyozta, a bejegyzésekből szépen lekövethető, ki mindenki járt itt Füreden fürdeni.

A könyvbemutatón Hudi József elmondta, nem kis gondot jelentett a könyvben szereplő megannyi kézírás elolvasása, a kevésbé ismert bejegyzők kilétének kiderítése. - Kétségtelen némely bejegyzés a korabeli nyelvhasználat miatt elég kimerítő olvasmány, de lábjegyzetekkel, kiegészítésekkel igyekeztem segíteni a könnyebb érthetőséget - mondta a szerző.

A sokáig elveszettnek hitt dokumentum a közelmúltban, a Pannonhalmi Bencés Főapátság Levéltárából került elő.

A panaszkönyv bevezetése 1836-ban a nyilvánosság új fórumát teremtette meg. A fürdővendégek nemcsak panaszaikat, kritikai észrevételeiket, hanem a fürdő fejlesztésére vonatkozó javaslataikat is beleírták a kötetbe, természetesen nevüket vállalva. A magyar és német nyelvű címmel ellátott kötetet, lévén négy éven keresztül az ivókút mellett volt megtalálható, bárki elolvashatta, sőt véleményezhette a korábbi bejegyzéseket.

A téglalap alakú, vaskos, bőrkötéses, aranyozott bordázatú könyvet laponként megszámozták, egészen a 116. oldalig. Az utolsó bejegyzést báró Vécsey Pál írta, ezt valamiért utólag, ceruzával számozták meg. A Panaszkönyvbe jegyzettek egyébként nem bizonyultak hiábavalónak: az 1860-as évek közepétől a századelőig nyúló fürdőfejlesztés esetén, lényegében minden felrótt hiányosságot orvosoltak.

A Balatonfüred Városért Közalapítvány kiadásában megjelenő kötet a Városi Könyvtárban illetve a Vaszary Villa könyvesboltjában megvásárolható.

A könyvbemutatón átadták a Balatonfüred Városért Közalapítvány Kulturális Nagykövete kitüntető címet is, amelyet Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. tulajdonos ügyvezetője vehetett át Bóka István polgármestertől, a város kulturális-, sport-, idegenforgalmi életének támogatásáért, a város értékeinek megőrzése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-07-15-23

Koncertek és borkóstolás.

2017-07-15-22

A Rizling Generáció borbemutatói.

2017-07-21 21.00

Válogatás Frank Sinatra és Michael Bublé dalaiból.

2017-07-22 21.00

Operett slágerek és táncdalok.

2017-07-23 21.00

Operett slágerek és táncdalok.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


24℃
31.3℃
3.2 km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Kép galéria
Videó galéria
Koloska-völgy
Vasarely kiállítás
Anna-bál 2016
Agora
Csend 2017.07.20/
Tisztelt város vezetőség! A csendrendelet, a nyár idejére nem érvényes a Perzel Mór és az Ady Endre utca kereszteződésénél való építkezésre? 2016 novemberétől, ...
parkolás 2017.07.20/
Amikor a mélygarázsban parkoltam direkt rákérdeztem a rendszerre. Azt mondta a parkolóőr, hogy egyelőre minden úgy van, mint a felszíni parkolásnál.
Endrődi 2017.07.20/
Nem értem, hogy miért nem lehet még mindig parkolni az Endrődi utcában. Azt mondták, arra az időre tiltják meg, amíg ott járnak a buszok. Már nem arra közlekedn...