Füredi panaszkönyv - Az elégedetlenkedés örök

2015.11.07/Volt egy könyv, amely az ivókút mellett állt kihelyezve négy éven át, bárki írhatott bele. Ez lett a füredi panaszkönyv, a korabeli elégedetlenségek, javaslatok kötete. A reformkori balatonfüredi fürdőélet egyik legérdekesebb, évtizedekig kallódó dokumentumát most újra kiadták.

- Fontos és unikális kiadványa ez Balatonfürednek. Egy összetett könyv, amely nemcsak az 1836-1840 között itt járt fürdővendégek véleményét tartalmazza, de a város történetét is bemutatja - méltatta a Hudi József gondozásában megjelenő Füredi panaszkönyv (Panaszok, javítások ’s szépítések javallatoknak jegyzőkönyve) című kötetet Katona Csaba történész, a könyv bemutatóján.

Túlságosan hangos zene, rossz ételek, bumfordi kiszolgálás, elkülönülő csoportok gőgje, kirívóan öltözködő vendégek - íme néhány korabeli panasz. "Kívánatos lenne fürdőhelyi adót bevezetni minden olyan vendég számára, aki három napnál többet tölt Füreden, minden héten egy forintot kellene fizetnie, mely összeget a javításokra a fürdő szépítésére lehetne felhasználni."
"Itt minden fölöttébb drága! Drágák az itt mulathatás sok egyéb eszközei és czéljai" - így egy másik bejegyzés.

Van, aki a táncterem leparkettázását követeli, van, aki a Horváth-ház szobáinak kulcsait cseréltetné le, van, aki a lehetetlen szolgálókra panaszkodik, többen a fürdő korszerűtlenségét ecsetelik, a külföldi vendégek pedig a Füreden tapasztalható túlzott patriotizmust róják fel.

Mintha mi sem változott volna az elmúlt kétszáz évben, hasonló panaszok, magabiztos kritikák és az állandó elégedetlenkedés.

Fotógaléria, katt a kis képre.

Panaszkönyv

A könyvet a fürdő üzemeltetői valóban azzal a szándékkal helyezték ki, hogy megismerjék a vendégek véleményét - ez mindenképpen figyelemre méltó cselekedet - vélekedett Katona Csaba, aki hangsúlyozta, a bejegyzésekből szépen lekövethető, ki mindenki járt itt Füreden fürdeni.

A könyvbemutatón Hudi József elmondta, nem kis gondot jelentett a könyvben szereplő megannyi kézírás elolvasása, a kevésbé ismert bejegyzők kilétének kiderítése. - Kétségtelen némely bejegyzés a korabeli nyelvhasználat miatt elég kimerítő olvasmány, de lábjegyzetekkel, kiegészítésekkel igyekeztem segíteni a könnyebb érthetőséget - mondta a szerző.

A sokáig elveszettnek hitt dokumentum a közelmúltban, a Pannonhalmi Bencés Főapátság Levéltárából került elő.

A panaszkönyv bevezetése 1836-ban a nyilvánosság új fórumát teremtette meg. A fürdővendégek nemcsak panaszaikat, kritikai észrevételeiket, hanem a fürdő fejlesztésére vonatkozó javaslataikat is beleírták a kötetbe, természetesen nevüket vállalva. A magyar és német nyelvű címmel ellátott kötetet, lévén négy éven keresztül az ivókút mellett volt megtalálható, bárki elolvashatta, sőt véleményezhette a korábbi bejegyzéseket.

A téglalap alakú, vaskos, bőrkötéses, aranyozott bordázatú könyvet laponként megszámozták, egészen a 116. oldalig. Az utolsó bejegyzést báró Vécsey Pál írta, ezt valamiért utólag, ceruzával számozták meg. A Panaszkönyvbe jegyzettek egyébként nem bizonyultak hiábavalónak: az 1860-as évek közepétől a századelőig nyúló fürdőfejlesztés esetén, lényegében minden felrótt hiányosságot orvosoltak.

A Balatonfüred Városért Közalapítvány kiadásában megjelenő kötet a Városi Könyvtárban illetve a Vaszary Villa könyvesboltjában megvásárolható.

A könyvbemutatón átadták a Balatonfüred Városért Közalapítvány Kulturális Nagykövete kitüntető címet is, amelyet Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. tulajdonos ügyvezetője vehetett át Bóka István polgármestertől, a város kulturális-, sport-, idegenforgalmi életének támogatásáért, a város értékeinek megőrzése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-05-27-28

Zenés, utcai, gasztrofesztivál.

2017-05-28 16.00

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál lángja Füreden.

2017-05-28 10.00

Mese, zene, tánc.

2017-06-02-05

Gasztronómiai fesztivál.

2017-06-02 20.30

Tátrai Tibor, Babos Gyula és László Attila koncertje.

2017-06-04 20.30

Népzene és énekelt versek.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


12℃
24.7℃
5 km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Kép galéria
Videó galéria
Koloska-völgy
Vasarely kiállítás
Anna-bál 2016
Agora
kerékpáros 2017.05.28/
Pár héttel ezelőtt megemlítettem milyen nagy probléma, hogy nem lehet közlekedni a kerékpárúton. Évek óta egyre csak rosszabb a helyzet. Tisztelt városvezetőség...
Segway 2017.05.27/
Esetleg a kölcsönzős is felhívhatná a figyelmüket a veszélyekre, nagyobb körültekintésre. Persze ettől függetlenül igazuk van, valóban kellene tenni valamit mer...
segway 2017.05.27/
Magyarországon a Központi Közlekedési Felügyelet állásfoglalása szerint a Segway-ek nem minősülnek járműnek, használójuk gyalogosnak tekintendő, így a Segway ha...