Gyermekábrázolás - Az ideáltól a kritikus nézetekig

2017.06.16/Kiállítás nyílik négy évszázad gyerek portréiból. Művek a 17. századtól a kortárs alkotásokig. Hogyan változott a gyerekek, egyáltalán a család társadalmi megítélése az elmúlt évszázadokban.

Az idealizált, moralizáló ábrázolástól napjaink kritikus hangvételéig - festmények, szobrok, fotók és videók.

A Vaszary Galériában nyíló tárlat a biedermeiertől a jelenkorig öleli fel a gyermekeket ábrázoló műalkotásokat, a legkorábbi mű az 1600-as évekből származik. Festmények, grafikák, szobrok, fotók és videómunkák szerepelnek a kiállításon egyebek mellett Barabás Miklós, Munkácsy Mihály, Szőnyi István, Csók István, Fényes Adolf, és Vaszary János és több kortárs alkotó műve.

- Párizsban éppen ebben az évben zárt be egy nagyon hasonló tematikájú kiállítás, amely a gyermekek ábrázolását járta körül. Magyarországon úgy gondolom hiánypótló lesz a Vaszary Galériában nyíló tárlat, utoljára 1940-ben rendezett az akkori Műcsarnok a gyermekábrázolással kapcsolatos tárlatot. A füredi kiállítás négy évszázadot ölel fel, de nem kronológia szerint mutatjuk be az egyes korszakokat, inkább azt szeretnénk minél plasztikusabban érzékeltetni, miként változott a család és a gyermek társadalmi szerepének a megítélése. Jogilag, erkölcsileg is sok minden változott, ahogy a nemi szerepekkel kapcsolatos elvárások illetve a gyermek-szülő közötti viszony is - válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Révész Emese a kiállítás kurátora.

Boldogság, ártatlanság, szépség, szabadon szárnyaló képzelet, a valóságot átható játékvilág, ösztönös alkotóerő. A gyermekhez manapság ilyen és ehhez hasonló pozitív fogalmak sorát társítjuk. A kiállítás annak ered nyomába, hogy a gyermekről alkotott, koronként változó képzetek hogyan jelennek meg a képzőművészetben. A gyermeket kultúránként és koronként másként ítélték meg: hol felmagasztalták, az ember eszményi állapotaként tekintettek rá, hol pedig tökéletlen felnőttként bántak vele.

- Sok érdekességgel, információval szembesülhetünk a képek által, olyanokkal, amelyek a korabeli írásokból, napló jegyzetekből nem feltétlen derülnek ki. Sokszor egy megfestett tekintet, gesztus, viselet, az ábrázolt környezet beszédesebb és árulkodóbb. A mintegy ötven műből az is kiderül, hogy az utóbbi 10-20 évben megjelent az intézményekkel, a felnőttek szerepével kapcsolatos társadalomkritika. Korábban a gyermek ábrázolások egyfajta ideált jelenítettek meg, a kortárs képzőművészetben viszont már megjelent a modern család szétesése - fogalmazott a művészettörténész.

A kiállítás több mint félszáz bemutatott művet tár a közönség elé a magyar képzőművészet legszebb alkotásaiból. Minden terem egy-egy témakört jár körül, egymással ütköztetve, társítva különböző korok képalkotását az anyaságról, családról, nemi szerepekről, vidéki életről, iskoláról, nevelésről, játékról.

A június 24-én nyíló kiállítás 2018. január 8-ig látogatható.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-07-02 20.00

Richard Baer darabja Hernádi Judit és Kern András előadásában.

2017-07-07 19.00

Juhász Anna irodalmi szalonja.

2017-07-08 21.00

Magyar funk és rock.

2017-07-09 17.00

Richter Gábor trombitaművész koncertje.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


22℃
24.7℃
1.9 km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Kép galéria
Videó galéria
Koloska-völgy
Vasarely kiállítás
Anna-bál 2016
Agora
m.e. 2017.06.24/
Azzal hogy a sétány nagy részét lezárták a turisták elől, "nagyot" alkottak! Így legalább a megszaporodott varjú állomány nyugodtan kifejezheti vélemé...
Tagore 3 2017.06.24/
A sétány végén, a Borcsánál van az az éles, beláthatatlan kanyar, nagy forgalommal. Lefelé jövet jól láthatóan ott a megállni tilos tábla. Ezt nagyon sokan leve...
Tagore 2 2017.06.23/
Fér még konténer a sétányra , Láttam ma is hoztak párat nem elég a 30 db...Szerintem zárják le a sétány másik felét is a turizmusnak lassan annyi a parton. Meg ...