Százezrekbe kerülhet a fakivágás

2017.10.05/Módosították a város környezetvédelméről szóló rendeletét. Az új szabályozás elsődleges célja a közterületeken és a magáningatlanokon álló fák védelme.

A fák a városképet szépítő hatásukkal, a mikroklíma és a levegőminőség javításával meghatározó elemei zöld vagyonunknak, amelynek megóvása és gyarapítása közös felelősségünk – áll az önkormányzati rendeletben.
Az eddigi szabályozás pontatlan volt, az új rendelettel elsősorban a magántelkeken lévő fák védelmét erősítette meg a város.

- Magánterületen lévő, a rendelet hatálya alá tartozó fát kivágni – élet és balesetveszély esetét és a gyümölcsfák kivételével – csak jogerős fakivágási engedély alapján lehet. Engedélyt csak azokra a fákra kell kérni, amelyek törzsátmérője minimum 5 centiméter 1 méter magasságban. Emberi fogyasztásra alkalmas gyümölcséért termesztett és gondozott fa, (kivéve diófa, szelídgesztenyefa, mandulafa, eperfa és díszfának nemesített gyümölcsfák) kivágására továbbra sem kell engedély - válaszolta kérdésünkre dr. Tárnoki Richárd címzetes főjegyző.

Az engedély nélkül kivágott fák esetében a jegyző kötelezi a tulajdonost a kivágott fa pótlására. Amennyiben határidőn belül a szükséges fatelepítés nem történik meg, akkor bírságot róhat ki. Magánszeméllyel szemben 200 ezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén 2 millió forintig terjedhet a bírság.

A teljes rendelet, a fakivágás szabályainak részletei, az engedélykérés menete alább csatolva.

- Nem a szankcionálás az elsődleges célunk, hanem a városban a magánterületeken megtalálható szépszámú fa védelme, a környezetminőség fenntartása. Ha nincs más lehetőség, akkor a közigazgatási hatósági eljárás keretében élünk a bírságolással – tette hozzá Tárnoki Richárd.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-10-21 17.00

Jubileumi koncert.

2017-10-23 10.00

Emlékezés az 1956-os forradalomra.

2017-10-28 20.00

Retro slágerek, jelmezverseny.

2017-10-29 18.00

Szabad zene.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


16℃
14.8℃
5 km/h
 
Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
fűtés 2017.10.16/
Megnyugtatásul közlöm, hogy otthon másként kezelik a hivatal dolgozói a melegcsapot! ott spórolnak! de a hivatalban minek? állambácsi mindent fizet! (a mi pénzü...
fűtés 2017.10.16/
Tombol a nyár a közintézményekben meg megy a fűtés. Nem hiszem el, hogy nem lehet életszerűbben követni az időjárás változásait.
free wifi 2017.10.16/
Kipróbáltuk mi is a wifit a kollégákkal. Működik végre. Az kicsit furcsa volt, hogy ingadozott a sebessége. Délelőtt gond nélkül működött, ebédidőben viszont mi...