Sózott utak

2017.11.29/Ezentúl nedvesített sóval szórják majd a város útjait havazáskor. Az új technológia lényegesen hatékonyabb és tisztább az elődjénél, várhatóan könnyebb lesz a téli közlekedés a városban.

A képviselő-testület módosította a város környezetvédelméről szóló rendeletét annak érdekében, hogy telente új eljárással lehessen sózni Balatonfüred utcáit. A korábbi években a város közútjainak szórására egy homok- fűrészpor-bazalt zúzalék keveréket használtak. Ez az anyag azonban nem olvasztotta el a havat illetve a jégbordákat, ráadásul használata jelentős kosszal járt, nagy része bemosódott a csapadékelvezető hálózatba.

- A hagyományos útszóró sóhoz egy nedvesítő szert, kálcium-kloridot keverünk, ezzel az anyaggal szórjuk majd az utakat. Ez egy drága eljárás, de több előnye is van, egyrészt -25 Celsiusig hatékonyan olvaszt, kiszórása gyorsabb, és hosszabb ideig, jobban tapad az útfelületre, ráadásul nem marad utána szennyeződés az utakon. Az eddig használt homok-bazalt keveréknek sajnos nincs olvasztó hatása, csak a csúszást gátolja, sok esetben hó-, illetve jégbordák alakultak ki az utakon, amelyeket csak leborotválni tudtunk, nem kis nehézségek árán. Az új eljárástól azt reméljük, hogy jobb lesz a téli közlekedés, az is előnyös, hogy a szóróanyagot megelőzési céllal is lehet használni havazás vagy ónos eső kezdetekor - válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Somogyi László, a Probio Zrt. vezérigazgatója.

Három nagy illetve három kisebb járművel végzi a Probio az utak síkosság mentesítését, szükség esetén alvállalkozó is besegít a munkába. Télen állandó készenlét van a cégnél, egy részletes, naponta frissülő időjárási előrejelzést is igénybe vesznek. Az utak tisztításának előre meghatározott sorrendje van. Elsőként a fő közlekedési útvonalakat, a tömegközlekedést is lebonyolító utakat tisztítják meg a hótól illetve a jégtől, esetenként ehhez többszöri takarítás kell, csak ezután kezdik meg a mellékutcák szórását.

-Több járművünkre is fel tudjuk helyezni a nedvesített sót adagoló berendezést. Nagyon precízen, gramm/négyzetméterben meg lehet szabni az utakra kiszórt só mennyiségét, így mindenképpen kevesebb szóróanyag kerül majd az utakra, gyorsabb is lesz a szórás. Hatékonyabb lesz a téli utak takarítása, de mindenképpen szükség van arra is, hogy az autósok türelemmel kezeljék a megváltozott útviszonyokkal járó nehézségeket - vélekedett Somogyi László.

A nedvesített só szórását kizárólag a város közútjain alkalmazzák majd, a járdákon, buszmegállókban, gyalogátkelőhelyeken, valamint a Tagore sétányon továbbra is a korábbi keveréket használják.

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-12-09 17.00

A Magyar Táncművészeti Egyetem előadása.

2017-12-12 17.00

Palágyi Sylvia könyvének bemutatója.

2017-12-16 18.00

Faludy György versei Hobo modorában.

2017-12-19 19.00

55 éves a legendás zenekar.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


7℃
4℃
1 km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Agora
közmeghallgatás 2017.12.10/
Olyat esetleg nem lehetne, hogy egy közmeghallgatást tartanának 18:00-kor? Aki 16:30-ra szervez egy ilyen fontos eseményt, az látszik hogy még életében nem dolg...
józsi 2017.12.08/
Szerintem a kereslet-kínálat előbb-utóbb egymásra talál. Ha olyan komoly igény lenne ruházati cikkekre itt Füreden, akkor valaki már nyitott volna ilyen üzletet...
vásárlás 2017.12.07/
Pont ez az, hogy Füreden borzalmas a kínálat, ha ruházati cikkeket akar venni az ember. Konkrétan nincs választási lehetőség. Vehetsz gyenge minőségű kínait, va...