Márton-nap

2011.11.07/Libalakoma, újbor, hiedelem és babona - mindez Szent Márton legendája ürügyén. Helytörténeti séta és gasztronómiai programok Füreden, a Márton-napi hagyományokhoz kapcsolódóan. Ezúttal a város több vendéglátóhelye is különféle rendezvényekkel várja az érdeklődőket.

 

A Városi Múzeum helytörténeti sétára és borkóstolásra invitál az ünnep alkalmából. Lévén a Pannonhalmi Bencés Rend több mint 200 évig meghatározó szereplője volt Balatonfüred-Fürdő fejlődésének, ezért séta keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a bencések egykori tulajdonát képező épületek történetével, irodalmi idézeteket, anekdotákat hallgathatnak, majd a helyi borászok borainak kóstolásával zárul a november 11-12 között zajló program. A család apraját közben játékos feladatok várják.

A Márton- naphoz kapcsolódóan a hétvégén a város több étterme, bisztrója és pincészete is várja különféle kínálattal az érdeklődőket. Libaleveses és libasültes lakoma valamint borkóstolás lesz bőven, érdemes tehát érdeklődni a vendéglátóhelyeken.

 

A Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló egyébként 1171-ből származik. A legenda szerint Szent Márton libaólba bújt püspökké választása elől. Csakhogy a libák hírül gágogták, hogy a szentéletű ember a közelükben van. Így hát kénytelen-kelletlen elő kellett bújnia, és vállalnia a püspökséget.

Egyéb oka is van, hogy a nagy lúdevés éppen Márton napra esik, hiszen a Márton-napi ünnepek és népszokások a böjti időszakkal állnak összefüggésben. A 40 napos böjtöt Vízkereszttől kezdve számolták vissza, így jutottak a Márton-nap utáni november 12-hez, amely a böjti időszak kezdetét jelentette. Nagyböjt előtt tehát liba dukál. Ez a nap a középkorban fontos piaci nap és pénzügyi határnap is volt egyben. Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét. A cselédek megkapták évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni.

A gazdák és a mesteremberek is ilyenkor gyújtottak először gyertyát a télies napok beköszöntével. A mesteremberek megvendégelték inasaikat, gyertyát is gyújtottak, ezért hívják a libavacsorát gyertyavacsorának. Libát pedig azért ettek, mert ekkora már szépen kigömbölyödött. A babona szerint Márton napján azért kell ludat vágni, hogy az év folyamán éhen ne vesszünk, na és persze koccintani is kell az újbort tartalmazó Márton pohárral, hogy aztán ne szomjazzunk egy éven át.
A lúdpecsenyéből azonban nem csupán jól lehet lakni, hanem a jövendőre is lehet következtetni. Ha a mellcsont fehér, akkor lesz elég hó egész télen. Ha Márton-lúd mellcsontja veres, száraz tél jő, hideges – tartja a mondás.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

PROGRAMOK
2017-08-13-03

Koncertek a parton.

2017-08-22 18.30

Pajor Tamás és vendégei.

2017-09-09 18.00

Bödőcs Tibor önálló estje.

2017-09-08-9

Nemzetközi költőverseny és díjkiosztó gála.

2017-09-22-24

Időutazás és fesztivál.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS


24℃
20.7℃
8 km/h
 
Hirdetés

Hirdetés

Napi menü Füreden

Hirdetés

Hirdetés

Kép galéria
Videó galéria
Koloska-völgy
Vasarely kiállítás
Anna-bál 2016
Agora
Füred-nek 2017.08.21/
Ha a témában irodalmat keres:1. Zákonyi Ferenc: Balatonfüred (Kiadta a Városi Tanács Balatonfüred 1988.) 2. Balatonfüred és Balatonarács története (A Veszprém M...
Füred 2017.08.21/
Teljesen helytálló, hogy Balatonfüred nevének semmi köze a fürdéshez. A fürjesből változott idővel át. Ez szerintem viszonylag közismert tény. Interneten utána ...
Füred 2017.08.20/
Létezik az, hogy Füred nevének semmi köze a fürdéshez? lásd reformkor? Én majdnem mindent elhiszek, de hogy lesz a fürjből Füred? Érdekelne. Van valami írásos e...